Indendørs Pejse

Trænger du til lidt ekstra varme i huset, eller synes du blot, det er enormt hyggeligt at krybe under tæppet i den bløde sofa og kigge på de dansende, orange flammer? Indendørs pejse kan skabe en helt fantastisk stemning og glæde på en kold vinterdag, og de kan samtidig være en effektiv varmekilde.

 

Der findes et utal af forskellige typer af brændeovne og pejse, hvilket kan gøre det noget forvirrende og besværligt at finde ud af hvilken en, der er den bedste løsning for dig. På den anden side betyder det, at der med garanti er noget, der lever op til de funktionelle og æstetiske krav, du måtte have.

Gammeldags eller designer pejse

Går du ind i et pejse showroom, vil du se, at der er noget for enhver smag. Der findes både de klassiske, romantiske pejse, men der er absolut også noget til de nybyggede, moderne boliger.

 

Du kan få stålpejse med et flot, rent og diskret look. Der findes sorte og aluminiums pejse. Du kan få smukke glaspejse, hvor ildens charme for alvor kommer til syne, eller du kan købe en af de topmoderne kobber pejse, der passer forrygende ind i nye, stilrene hjem. Uanset hvordan du har indrettet dit hus, vil der med garanti være en pejs, der rent udseendemæssigt vil være som skabt til dig og din smag.

Innovative pejse

Mange kan godt lide at tænde op i pejsen på gammeldags facon, mens andre lægger vægt på, at det skal være så nemt som muligt. Nye teknologier har gjort det muligt at tænde, slukke og regulere pejse via smartphones. Ved at sende en SMS, inden man kører hjem fra arbejdet, kan man sikre sig, at huset er varmet op, når man træder indenfor. Nogle af fremtidens nye danske designer pejse vil også kunne betjenes gennem pejse apps til iOS og Android, som vil give dig større mulighed for at ændre og regulere forbrændingen. Disse innovative pejse er oftest pilleovne, og dit primære arbejde ved denne type er at fylde pilletanken engang imellem. Med den nye teknologi vil du endda få besked, når tiden er inde. Det er pejsen, når det skal være nemt og bekvemt.

Former for varmeafgivelse

Du skal være opmærksom på, at der findes forskellige typer af varmeafgivelse, hvor nogle er mere effektive end andre. De to mest kendte typer er strålevarme og konvektion. De fleste ældre typer af brændeovne og pejse giver strålevarme. Strålevarme gør som regel, at pejsens ydre bliver ufatteligt varmt, og at temperaturen stiger primært i området rundt om varmekilden. Det gør blandt andet, at der skal være større afstand fra ovnen eller pejsen og over til de nærmeste møbler.

 

Konvektion er langt bedre til at fordele varmen jævnt i rummet. Denne type af varmeafgivelse hænger tit ved nyere opfindelser såsom fritstående brændeovne, der er en videreudvikling af støbejernsovnen, indbyggede pejse (pejseindsatser), træpilleovne og gasbrændeovne.

Pejse i huse uden skorsten

Det kan sagtens lade sig gøre at få en indendørs pejs, selvom dit hus ikke i forvejen har en skorsten. Det er forholdsvist simpelt at installere en stålskorsten gennem taget, og du kan ofte få indsat både ovn/pejs og skorsten på samme tid af professionelle. Er du selv lidt af en handyman, må du også gerne selv installere de forskellige dele, men det anbefales dog, at du har en fagperson med på råd.

 

Vil du gerne helt undgå at have en skorsten, kan du købe en biopejs. En sådan pejs giver hyggelig stemning, og den kan også få temperaturen til at stige et par grader. Decoflame pejse er blandt andet et af de danske designerbrands, der har specialiseret sig i at lave bioethanol pejse af høj kvalitet.

 

Så søger du primært lidt ekstra hygge og sjæl til din stue eller spisestue, men vil ikke have så meget besvær med at installere den, så er en biopejs nok den bedste løsning til dig.

Pejse og forurening

Tidligere målinger viser, at luften i boligkvarterer med mange pejse kan sammenlignes med luften i en trafikeret storby. Dog behøver en pejs ikke nødvendigvis at være dårlig for miljøet. Målinger viser nemlig også, at der er en stor sammenhæng mellem pejsens alder og mængden af forurening. Derudover har det også stor betydning, om du fyrer rigtig op. Sørg for, at din pejs passer i størrelsen til dit hus, så du skaber en optimal forbrænding. Det er også muligt at få svanemærkede brændeovne, som med garanti mindsker den skadelige effekt ved afbrændingen.