Indbyggede pejse

Effektiv varmefordeling

Indbyggede pejse – eller pejseindsats, som de også kaldes – er utrolig populære blandt design- og indretningsentusiaster. De kommer i mange elegante udformninger og bliver lige så meget et pynteobjekt som en funktionel varmekilde. Det er absolut en af de mest stilfulde indendørs pejse, du kan få, og så er de yderst effektive på en kold vinterdag. Samtidig er det en enorm fordel, at en indbygget pejs sparer på gulvpladsen, da den sidder inde i væggen.

 

Ligesom de fleste nyere pejse og brændeovne er nærmest alle indbyggede pejse bygget efter konvektionsvarme-princippet. Det betyder, at ovnen er bygget op af flere lag, og imellem lagene får luften lov til at cirkulere rundt. Det luft, der bliver varmet op, stiger til vejrs, mens kold luft synker til bunden, hvor det herefter vil blive varmet op af ilden og derefter også bevæge sig opad. Det, at luften er i konstant bevægelse, gør, at den fordeler sig mere jævnt i din bolig. Du får altså varme helt ud i alle kanter og kroge og ikke blot lige foran pejsen. En pejseindsats er derfor effektiv, når frostgraderne nærmer sig udenfor.

Materialer og priser

Indbyggede brændeovne eller pejse findes i mange forskellige afskygninger. De dyreste materialer er som regel krom og rustfrit stål, men du kan sagtens finde en pejs i et design og finish, der er mere budgetvenligt. Det kommer naturligvis an på smag og det prisniveau, du befinder dig i. Umiddelbart ligger prisen mellem 10- og 20.000 kr., men de findes altså helt op til 40.000 kr. afhængigt af design og materiale.

 

En vigtig faktor for prisen er naturligvis også, om du allerede har et gammelt, åbent ildsted med skorsten, hvor du kan montere den nye pejseindsats ind i, eller om du skal have den monteret ind i et nyt murværk. Sidstnævnte er logisk nok en noget dyrere og længerende omgang, men det bliver til gengæld enormt flot i sidste ende, og du kan på den måde også helt selv bestemme, hvor i dit hus du vil have den placeret.

Vælg den rigtige størrelse

Dette er et punkt, der gælder, uanset hvilken type pejs, du er på udkig efter. Du skal gøre dig klar over, om du blot ønsker dig en pejs som et supplement til din primære varmekilde, eller om pejsen skal klare størstedelen af opvarmningen af huset.

 

Vil du blot have en indendørs pejse, som skal give lidt hygge og hæve temperaturen et par grader, kan du nøjes med en mindre ovn. Som udgangspunkt vil en pejs med en varmeydelse på 3 kW i et sådant tilfælde være rigeligt. Det svarer til, at den kan opvarme et grundareal på cirka 60 m2, hvis boligen er fint isoleret, og der ikke er højere end 2,5 meter til loftet.

 

Skal pejsen bruges som den primære varmekilde, skal du naturligvis have et større brændkammer. Husk dog på, at det altid er bedre at fyre meget op i et lille kammer end at fyre lidt op i et stort kammer. Grunden er, at når man fyre for lidt op og med for svag en varme, bliver forbrændingen dårlig, og du risikerer, at der sætter sig mere løbesod i skorstenen. Løbesod er en klæbrig, tjæreagtig masse, som sætter sig som en sort plamage. Er skorstenen ikke helt tæt, kan det endda trænge igennem til ydersiden. Løbesod er den hyppigste årsag til skorstensbrande, og det skal derfor renses væk cirka en gang om året af en professionel skorstensfejer.

Fyr op, så du skåner miljøet

Der er i Danmark lavet regler om, hvor mange partikler en ovn må udlede per kilo træ. Du vil med dit køb få en prøvningsattest med, der viser, at ovnen lever op til kravene. Samtidig kan du selv gå efter kvalitetsstempler såsom DS-mærket, der er et bevis på, at ovnen er testet på Teknologisk Institut. Også NS- og Svanemærket forsikrer dig om, at ovnen lever op til ekstra strenge krav, der skal skåne miljøet og indeklimaet.

 

Samtidig kan du selv gøre en del for at kontrollere forbrændingen. Det er som sagt aldrig optimalt at fyre for lidt op i en for stor ovn, men også fugtigt træ eller brænde med maling- og limrester bør ikke ryge ind i pejsen.

 

Det korte af det lange er, at en indbygget pejs er utrolig flot i alle typer af indretning. De giver hygge, sparer på gulvpladsen, og så er de effektive til at varme hjemmet op. Man skal naturligvis gøre sig nogle tanker, inden man vælger sin pejs, så man får den, der passer bedst til ens behov. Du kan få en pejseindsats til et i forvejen eksisterende ildsted, eller du kan bygge en ind i nyt murværk.