Fristående pejse

Fritstående pejse giver god varme

Fritstående pejse er sandsynligvis den mest udbredte type i dagens Danmark, og de kommer som erstatning for de gamle støbejernsovne, man kan se i gamle hjem. De findes i mange former og faconer, og der er med garanti en, der passer ind i dit hjem.

 

Langt de fleste fritstående pejse er konveksionsovne. Konvektionsovne er bygget, så der er et ekstra lag jern uden om selve brændkammeret. Imellem de to lag er nogle luftkanaler, og her sker automatisk en luftcirkulation. Når der kommer gang i brændeovnen eller pejsen, vil luftkanalerne blive fyldt med varm luft, som stiger til vejrs, mens den kolde luft bliver suget ind i bunden af ovnen. Det, at luften konstant er i bevægelse, gør, at varmen bliver jævnt fordelt i rummet – modsat strålevarme, hvor varmen primært lægger sig tæt på varmekilden.

 

Samtidig har konvektionsvarme den fordel, at den ikke bliver nær så brændende på ydersiden, og man kan derfor placere sine møbler tættere på, end man kan ved andre former for varmeafgivelse.

Installation af fritstående pejse

Der er ikke nogen lov, der siger, at du ikke selv må installere din pejs. Mener du, at du har evnerne til det, kan du bare gå i gang. Som regel anbefaler man dog, at du inden da forhører dig hos en fagmand – og er du usikker på processen, kan du typisk få din leverandør til at sætte den op i samme omgang, som de leverer dit nye køb. Under alle omstændigheder skal du have en skorstensfejer til at godkende opsætningen, før du tager din nye pejs i brug.

Har du ikke allerede en skorsten i dit hus, skal du have monteret en. Det er en forholdsvis nem proces at føre en stålskorsten op gennem taget, og mange forhandlere gør det gerne for dig for nogle tusinde kroner.

 

Når du skal vælge en placering, skal du sørge for, der er rigeligt afstand til brændbare genstande. Gulvet, den fritstående pejs skal stå på, skal også være af ikke-brændbart – du kan for eksempel lægge en tyk glasgulvplade på eller robuste fliser.

Pejse med omtanke for miljøet

Når du køber en ny brændeovn, vil der medfølge en prøvningsattest, som beviser, at produktet overholder alle de krav, der er blevet stillet fra regeringens side. Et af kravene er blandt andet, at fyringsanlægget skal have været testet på et laboratorium, og at testresultatet viser, at ovnen eller pejsen overholder grænseværdien for partikelforurening. Til dags dato må pejse udlede maks 5 gram partikler pr. kilo træ, og man forventer, at kravene vil blive skærpet yderligere i de kommende år. Det stiller naturligvis krav til producenterne om hele tiden at forbedre produkterne, hvilket kommer både dig og miljøet til gode. Vil man være på forkant, kan man investere i en svanemærket brændeovn. Her er kravene endnu strengere – de må nemlig højst udlede 3 gram partikler pr. kilo afbrændt træ.

 

Du kan også selv gøre meget for miljøet. Du skal sørge for, at det brænde, du bruger, er helt tørt. Samtidig skal du vælge en brændeovn med et brændkammer, der passer til det areal, du skal varme op. Hvis du vælger et for stort brændkammer, vil du ofte fyre for lidt op med for lav en temperatur, hvilket giver dårlig forbrænding. Derfor er det vigtigt, at du vælger en fritstående pejs, der passer til størrelsen af din bolig.

Tag hånd om din skorsten

Du skal sørge for, at din skorsten passer til din pejs eller brændeovn. Brændeovnens varmeydelse skal passe med skorstenens aftrækshul, og derudover skal din skorsten være velisoleret og generelt i god stand. Du kan altid bede din skorstensfejer om en vurdering.

 

Du skal også sørge for at få din skorsten renset. Som regel bør det gøres cirka en gang om året. Betalingen sker i de fleste kommuner gennem ejendomsskatten. Rensning er vigtig for at undgå skorstensbrande, som typiske er forårsaget af en ophobning af løbesod.

 

Når du har regnet ud, hvor stor en brændeovn du bør have, kan du iværksætte din søgen. Og tager du også fremover dine forholdsregler, vil du med garanti have succes med dit nye fyringsanlæg. En fritstående pejs er en skøn løsning, da den allerede kort tid efter, du har tændt op i ilden, vil begynde afgive varme og få temperaturen til at stige. Og så er det yderst afslappende og hyggeligt at kigge på de smukke flammer.